Bowen terápia 

Bowen therapy

BOWEN is a special technique which serves the purpose of the restoration of the self-healing ability of the body. Bowen technique is neither a massage, and nor not holistic medicine in the traditional sense. It is not healing certain illnesses but, by focusing on the whole body, relieves different states of stress. The treatment is carried out by a series of gentle movements on the connective tissue.

A Bowen-technika nevét feltalálójáról, Tom Bowenről kapta, aki a múlt században tevékenykedett Ausztráliában. Egy 1974-es felmérés szerint 13000 embert kezelt meg egy év alatt, mintegy 88 százalékos hatékonysággal, így joggal vált az ausztrál egészségügy részévé.


 

A Bowen-technika alkalmazó lágy gördülő mozdulatokból építi fel a kezeléseket, amelyeket az alkalmazó az ujjaival végez az izmokon, inakon, ízületek fölött. A kezelt személy kényelmesen fekszik a kezelőágyon, néha ül vagy áll. Vékony ruházaton keresztül is elvégezhető, bár könnyebb közvetlenül a bőrön dolgozni. Ideális az újszülöttek számára is, mivel nagyon gyengéd, ámbár hatékony mozdulatokból áll. Minimalista technika, néhány mozdulattal mélyreható változások indíthatók be a testen. Ráadásul minél nagyobb a baj, annál kevesebb mozdulatra van szüksége a kliensnek.


 

Hasonlóan a masszázshoz, a lágy részeken történik a kezelés. A mozdulatok helye és sorrendisége precízen meghatározott. Különbség a masszázshoz képest, hogy a mozdulatok közé karakteres szünetek vannak beépítve. Erre az időre azért van szükség, hogy a szervezet a kapott impulzusokat integrálja és a belső kapcsolatain keresztül az egész testet áthangolja. A Bowen technika gördülő mozdulatai hatására a szervezet választ küld a test különböző pontjaiba, aminek következtében ezek a pontok és a belső kapcsolatok révén az egész test ellazul. Olyan ez, mintha újraindítanánk a számítógépünket. A vérátáramlás és a transzportfolyamatok fokozódnak, beindul a méregtelenítés. Legjelentősebb hatása a vegetatív idegrendszer áthangolása. Mindennapok embere vegetatívan túlingerelt, azaz stresszes állapotban éli az életét. Biológiailag a túlélés a cél. Nem csoda, ha kimerülünk, csökken a sejtek, szövetek tápanyaggal való ellátása a méregtelenítő folyamatok lelassulnak. Így megteremtődik a betegségek szöveti háttere. Szervrendszereink működésébe előbb-utóbb hiba csúszik.


 

A technika lehetővé teszi, hogy a stresszes életünk, műtétek, balesetek, lelki traumák miatt megrekedt öngyógyító mechanizmusok szervezetünkben újra beinduljanak. Sokan elalszanak, meditatív állapotba kerülnek a kezelés hatására. Test lélek szellem ellazul, lehetőség adódik a korábban átélt lelki konfliktusok kifuttatására, megoldására, így igazi oki terápiának mondható.

Bowen Technika új fogalom a test kezelését illetően, nem származtatható más módszerekből, nem is hasonló semmilyen más fizikális módszerhez, a Bowen Technika kiválóan alkalmazható kizárólagos és kiegészítő kezelésként is.

- Megszünteti az izmok feszültségeit, és helyreállítja a normális nyirokkeringést – annak ellenére, hogy az izmokat nem gyúrjuk össze, mint a masszázsban.
- Gyakoriak a pszichikai változások – annak ellenére, hogy nem szükséges érzelmi válaszokat kiváltani, mint az elme-test terápiákban.
- Az elmozdult csontok rendszerint maguktól helyreállnak – annak ellenére, hogy egyáltalán nem használunk ízület- vagy csontmanipulációt, mint pld. kiropraktika esetében.
- A meridiánok azonnali javulást mutatnak – annak ellenére, hogy a munka fókusza nem az energiarendszeren van, és nem hasonlít sem az akupunktúrához sem az akupresszúrához.

Áramlás szerűen magával ragadó ellazult állapotról és egy mély jólléti, könnyedségi érzésről számolnak be a kezelésen résztvevők.

Ez a tiszteletteljes technika segíthet Neked is, ha az alábbi tünetek/tünetcsoportok valamelyike Téged is érint:

·         stressz és kiégettség/krónikus fáradság, levertség, depresszió, pánikbetegség

·         alvászavarok, fejfájás/migrén, asztma, szénanátha, allergia

·         bármilyen ízületi, izomzati és gerincbántalom (váll-, nyak-, könyök-, csukló,- hát-, láb-, térd-, boka-, derék-, csípőpanaszok, lábhossz különbségek, gerincferdülés, kalapácsujj, bütyök)

·         sportsérülések, teniszkönyök, befagyott váll

·         vese/húgyhólyag és húgyvezeték problémák

·         inkontinencia, ágybavizelés gyermekeknél

·         emésztési- és gyomor problémák (görcs, puffadás, gyomorégés, reflux)

·         epe-, máj- és bélpanaszok (görcs, székrekedés, hasmenés)

·         mozgás- és vázrendszerrel kapcsolatos problémák

·         fül-, szemproblémák, egyensúlyzavarok, fülcsengés, fülzúgás

·         ödémák, nyirokrendszer keringési zavarok

·         vérnyomás problémák, mellkasi fájdalmak

·         idegrendszeri problémák

·         gyulladásos panaszok

·         bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör)

·         nőgyógyászati-, menstruációs-, fogamzási- és termékenységi problémák /női-férfi/, (menstruációs cikluszavarok - PMS, policisztás ovárium szindróma - PCO, méh, petefészek problémák)

·         prosztata gondok

·         mellpanaszok (ciszták, tejelválasztás)

·         csecsemő- és gyermekgondozásban: mozgás- és beszédfejlődési nehézségek esetén, viselkedési- és beilleszkedési problémák, valamint ágybavizelés esetén is.

·         terhes és kismamagondozás, szülészet (kismamáknál hát, keresztcsont problémák, savtúltengés)

·         idős gondozás

·         egészségmegőrzés, műtét utáni rehabilitáció


A Bowen alkalmazása során kialakuló új egyensúlyi állapot a szervezetben, nem csak átmenetileg, hanem tartósan, újrasérülésig fennmarad!


 

 


 

 

  • Kapitányné Györgyi  
  • Bowen terapeuta

Elérhetőség

Elixír Stúdió
Klimó György Utca 21/A
Pécs
7624

+36306430974

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode